Klassieke Oliebollen met oud en nieuw !

Klassieke oliebollen zijn de traktatie met Oud en Nieuw zoals we die vroeger kregen aan het einde van het jaar. In mijn geval was het niet oma of moeder, maar opa die op Oudejaarsdag de oliebollen maakte.

En dan ook nog een aantal oliebollen volgens onderstaand recept, maar toch ook een aantal met sukade erdoor gemengd, de gedroogde schil van de vrucht van de sukadeboom.

De sukade laten we hier maar even weg, omdat ik het toen al niet echt lekker vond, maar de oliebollen van opa bak ik nog ieder jaar.

RECEPT KLASSIEKE OLIEBOLLEN

Klassieke oliebollen is een traditioneel echt Hollands recept.
Maaltijd Bakken
Keuken Nederlands
Prep Tijd 15 Minuten
Kook Tijd 30 Minuten
Passieve Tijd 60 Minuten
Porties 20 Oliebollen

INGREDIËNTEN

250 Milliliter Halfvolle melk
1 Zakje Gedroogde gist
1 Eetlepel Kristalsuiker
300 Gram Tarwebloem
1 Ei
1 Mespuntje Zout
2 Liter Zonnebloemolie
3 Eetlepels Poedersuiker

INSTRUCTIES

  1. De melk verwarmen totdat de melk lauwwarm is,
  2. Meng 10 milliliter melk, de gist, en de suiker in een schaal of kom.
  3. Laat het vijf minuten staan, als het goed is begint het te schuimen.
  4. De bloem boven een andere grote kom zeven.
  5. Ei los kloppen.
  6. Maak een kuiltje in de bloem en doe hierin de melk, het mengsel van gist en melk, losgeklopt ei, en het zout.
  7. Meng dit alles met een garde tot een glas beslag.
  8. Dek de kom af met een schone theedoek en laat dit op een warme en tochtvrije plek staan gedurende een uur.
  9. De olie in een pan of friteuse verhitten tot 180 graden.
  10. Doop twee lepels in de warme olie en schep hiermee een oliebol uit het beslag en doe dit voorzichtig in de warme olie. Steeds 3 tot 4 oliebollen maken en in de olie doen.
  11. Zodra één kan bruin is draai je de bollen om met een schuimspaan.
  12. Als de andere kant ook bruin is uit de olie halen en uit laten lekken op keukenpapier.
  13. Bij het serveren bestrooien met poedersuiker.

Deel op Facebook Verstuur per mail