Geplaatst op: 24 oktober 2021

Hoeveel kilometers liggen op jouw bord?

Hoeveel kilometers liggen op jouw bord vandaag?

Niet zelden eten we iedere dag eten wat vanuit de hele wereld is geïmporteerd. Vaak hebben we het niet eens in de gaten en staan we er niet bij stil. Een blik soep met balletjes wat meer dan 30.000 kilometers heeft afgelegd voordat het bij jou in de pan gaat. Of een pizza met ingrediënten vanuit vijf werelddelen.

Voeding is goed voor een derde van al het transport over de hele wereld. Biefstukken uit Argentinië, Rijst uit Pakistan, Tomaten uit Spanje en ingrediënten uit de rest van de wereld. Een kilo eten wat met een vliegtuig vervoerd wordt is zeer vervuilend (5 kilo CO2 uitstoot). De vervuiling per boot is minder erg en 50 gram CO2 uitstoot. Vrachtwagens zijn minder vervuilend dan een vliegtuig. Echter ze worden in Europa wel op grote schaal ingezet.

Vooral het transport van Nederland naar een ander land bewerkt te worden en vervolgens weer terugkomen maken extra veel kilometers. Denk aan paarden die in Italië geslacht worden en dan weer terugkomen of garnalen uit de Waddenzee die in Marokko gepeld worden en in Nederland weer worden opgegeten.

Hoe kan het toch?

Het komt vooral omdat transport zo goedkoop is en een fractie van de totale kostprijs. Mensen verwachten ook dat ze alle producten ook buiten het seizoen kunnen krijgen. We maken de sperziebonen niet meer in om het hele jaar te eten. We willen ze vers kopen, ongeacht de belasting op het milieu.

De oplossing?

Het zou goed zijn om mensen bewust te maken over de voedingskilometers die ze afleggen en op welke manier voordat ze op je bord komen. Een CO2 heffing zien we nog niet direct ingevoerd, hoewel het wel een oplossing kan zijn. Zo kunnen lokale producten in het seizoen betaalbaarder geprijsd.

Op de markt!

Op de markt koop je lokale producten. Het aantal voedselkilometers is beperkter en duidelijker. De marktkoopmensen weten waar ze hun producten kopen (in de buurt), hoe het bewerkt is en ook hoe je er op de best mogelijke manier van kunt genieten. Zeker nu je weet dat je zo ook bijdraagt aan een betere wereld.

 

Deel op Facebook Verstuur per mail